Svet-Stranek.cz
Dum spiro, spero.
Moje básničky...

PADAVÝM STOUPÁNÍM:Dum spiro, spero.

PADAVÝM STOUPÁNÍM

   Na pokraji srázu. Stojím a nedýchám. To nebylo v plánu. Slzy polykám. Mračna vidět shora. Srdce v krku vecpané. Pro někoho modla. Pcha, tělo unavené.  

   Padám a vnímám. Anděly s křídly. Duši už nemám. Ruce na zem dopadly. Poté tělo zadunělo. Nohy? Ty už nic nebolelo. Teď se vznesu do oblak.

   Co to? Klesám jako vlkodlak. Zem mě uvítala skvěle. Prosakuji níž a níž. Jak bude v pekle? Je tam pro klienty mříž? Jsem v samém jádru. Peklo nikde není. Bože, jsi v pořádku? Má smrt všechno mění. Komu já to řeknu?

   Klesám stále dál. Vystupuji v Japonsku. Žiji a dýchám. Nikde žádná auta. Katanu na zádech. No, má úcta. Je po problémech. Vznešený samuraj. Těžký vzdech. Ve městě mumraj. Mám to, ale pech. Císař samuraje povolal. Válka bude. To jsem nečekal. Chaos všude. Do boje. Do prdele. Z koně padám. Zasažen v sedle. Co to, já neklesám!

   Duše tělo opouští. Nad bojištěm sám. Že by štěstí? Co udělat mám?

   Brána do nebes otevřena. Stále stoupám. Svatý Petr něžně volá. Pojď, pojď k nám. Budu svatý. Věčná sláva. Před bohem nahatý. V duši bohatý.

  "Musíš zpátky na zemi."  Řekl ten ubožák. V hlavě ruplo mi. 

   "Nejsem žádný lampasák. V klidu chtěl jsem umřít. Proč mě trestáš? Chce se mi blít. Copak ty mě neznáš?"

   "Právě že jo." Řekl mi. "Zopakuj si život. Nuda je v nebi."

   Meč nemám u pasu.V rukou kulomet. Snad se z toho dostanu. Vítá mě nový svět. Na hrudi orlici. V zástupu kráčím. Mezi zajatci. Tiše brečím. Nad jámou stojím. Ruce za hlavou. Již se nemodlím. Čekám na kulku pravou. Přišla zlehka do týla. Padám mezi těla. Je to, ale síla. Oči do běla. K nebi nás stoupá více. Vedle Ivan, vpravo Nataša. Bůh zapaluje svíce.

   Zase klesám.

   Proč? Ptám se.

   V korytě šrot. Jsem prase. Řezník nůž brousí. Kvičím. Já jsem člověk! Do nebe dostat se musím.

   Zase pravěk a já utíkám. Před lovci. Chobotem mávám. Oheň. Padám v noci. Opět propast.

   Již nevím.

   Trávu spásám. Jsem kráva a mléko dávám. Dal jsem život. Teď již snad. Těžký porod. V nebe se vkraď.

   Celý život zneužil. Znevážil a zneuctil. Kradl a pomlouval. O životě smlouval. Snad již poznal hodnotu. Schovanou sílu v člověku.

   Ano, vím, že jsem zradil. Mysl přetéká. S bližním se vadil. Nyní heuréka. Vím jak znovu žít. Napravím všechny křivdy. Férovým chci být. Nikdy nezneužiji pravdy. Chudobou bohacen. Laskou přeplněn. Humorem zasycen. Dobrými úmysly naladěn.

   Vracím se zpět. V malinkém tělíčku. Pro maminku něžný květ. Otec volá božíčku. Ten je krásný, ten je náš. Koukej na něj maminko. Jakou má svatozář. Je to krásné miminko. Takový malý koblížek. Dáme mu jméno Ježíšek.

   Řvu o sto šest. Nenenenenenene. Zatínám ruce v pěst. Ukřižování mě nemine.

   Na kříži visí nešťastník. Pro dobro umírá. Lásky spoluviník. Smutný výraz má. Bůh ruku podává. S vděčností přijímám. Víno si nalévá. Šíleně zírám.

   "Beru si dovču." Oznamuje.

Asi mu natluču. I přesto, že Bůh je. Mizí do nikam. V mlhavý opar. Pryč rychle utíkám. Novému životu zdar. Však k ničemu to není. Sedím na trůně a smutně hledím. Na hlavě korunu. V hlavě flašku rumu.

 

   Jen hřeš bídný člověče. Ať už jsem taky na dovče. Teď je řada na tobě. Brzy, povolám tě k sobě…

návštěvníků stránky
celkem130 850
tento týden257
dnes2